3:14 PG

...DOA DARI SAHABAT...

Bismillah walhamdulillah..

Dikisahkan ada sebuah kapal telah pun karam di tengah laut akibat badai dan ombak hebat.
Daripada peristiwa itu, hanya dua orang lelaki yang dapat menyelamatkan diri dan berenang ke sebuah pulau kecil yang gersang. Dua orang yang terselamat itu tidak tahu apa yang harus dilakukan. Namun, mereka berdua yakin bahwa tidak ada yang dapat dilakukan kecuali berdoa.
Untuk mengetahui doa siapakah yang paling dikabulkan, mereka sepakat untuk membahagi pulau kecil itu menjadi dua wilayah. Dan mereka tinggal bersendirian di sisi-sisi pulau tersebut.
Doa pertama mereka panjatkan, mereka memohon agar diturunkan makanan. Esok harinya, lelaki pertama melihat sebuah pohon penuh dengan buah-buahan tumbuh di sisi tempat tinggalnya. Sedangkan di daerah tempat tinggal lelaki yang kedua tetap kosong.
Seminggu kemudian, lelaki yang pertama merasa kesepian dan memutuskan untuk berdoa agar diberikan seorang isteri. Keesokan harinya, ada kapal yang karam dan satu-satunya penumpang yang selamat adalah seorang wanita yang berenang dan terdampar di sebelah tempat lelaki pertama itu tinggal. Sedangkan di sebelah tempat tinggal lelaki ke dua tetap tidak ada apa-apa.
Kemudian, lelaki pertama ini terus berdoa memohon rumah, pakaian, dan makanan. Pada keesokan harinya,seperti keajaiban, semua yang diminta itu hadir untuknya. Sedangkan lelaki yang kedua tetap tidak mendapat apa pun. Akhirnya, lelaki pertama ini berdoa meminta kapal agar ia dan isterinya dapat meninggalkan pulau itu. Pagi harinya mereka menemukan sebuah kapal tertambat di sisi pantainya. Segera lelaki pertama dan isterinya naik ke atas kapal dan bersiap untuk berlayar meninggalkan pulau itu. Dia memutuskan untuk meninggalkan lelaki kedua itu tadi. Menurutnya, memang lelaki kedua itu tidak layak menerima berkah tersebut kerana doa-doanya tak pernah dikabulkan.
Setelah kapal itu siap berangkat, lelaki pertama tadi terdengar suara dari langit bergema


“Hai, mengapa engkau meninggalkan rakanmu?”
“Berkahku hanyalah milikku sendiri, kerana hanya doakulah yang dikabulkan,” jawab lelaki pertama.
“Doa lelaki temanku itu tak satupun dikabulkan. Maka,ia tak perlu mendapat apa-apa,” sambungnya lagi.
“Kau salah! Tahukah kau bahawa rakanmu itu hanya memiliki satu doa dan semua doanya dikabulkan. jikalau tidak, maka kau takkan mendapat apa-apa.”suara itu membentak.
“Katakan padaku, doa apa yang dia panjatkan sehingga aku harus merasa berhutang budi atas semua ini padanya?”tanya lelaki pertama itu.
“Ia berdoa agar semua doamu dikabulkan!”


::++::++::++::++::++::++::++::

P/S: Sabahat2 doakan diri ini diberi kemudahan untuk menghadapi peperiksaan kali ini...Mungkin saja doa dari sahabat2 sekalian akan dimakbulkan Allah sepertimana kisah ini..


~~~http://zahrahdetigris.blogspot.com~~~
::::: 24 November 2010/ 17 Zulhijjah 1431 H ::::

0 ulasan: