3:57 PG

...SEBAB MUSABAB...

Bismillah walhamdulillah


Baru-baru ini, kita dikhabarkan dengan kes kematian berpunca daripada masalah denggi yg semakin meningkat..Menurut kenyataan akhbar sehingga 3 Julai lepas, sebanyak 24,240 kes dilaporkan dengan 81 kematian, iaitu turun empat peratus berbanding 25,234 kes bagi tempoh yang sama pada tahun lepas...Kes kematian akibat demam denggi juga meningkat sebanyak 31 peratus atau 19 kematian, menjadikan jumlah keseluruhan sebanyak 81 kematian berbanding 62 kematian dalam tempoh yang sama pada tahun sebelum ini..


Apa yg ada di sebalik kes ini???Perjalanan kehidupan makhluk di muka bumi ini tidak boleh lari dari hukum alam/ sunnatullah..Itu falsafah hidup yg perlu difahami..Hukum alam bergantung kpd ketaatan, jika dipatuhi dan diikuti hidup akan sentiasa diselubungi kebahagian..Jika dilanggari, tunggulah perkara2 pelik yg mana kadang2 tidak terjangkau oleh akal fikiran yg terbatas perkara itu akan berlaku..


Hukum alam didasari oleh sebab dan musabab (cause and effect) yg mana alam diciptakan dengan keteraturan..Ianya bersangkut paut pula pada sistem..Sepertimana kita ketahui, Islam mengajar kita menjaga kebersihan...Kebersihan yg tidak dijaga mengundang kepada pelbagai penyakit..Itu yg saya cuba sampaikan melalui video tadi..Sistem alam akan berubah dan mengundang kepada pelbagai kesan..


Segala peristiwa yang berlaku mengandungi hikmah yg tersembunyi..Cuma mungkin kita sahaja yg tidak menemui hikmah itu..Jikalau sebelum2 ini kita digemparkan dengan tanah runtuh,tsunami, dan yg terbaru virus H1N1 yg membawa kepada banyak kematian..Allah Maha Adil dalam setiap perbuatanNya..Keadilan dilaksanakan kepada semua makhluk..Dengan sifat adilNya, Allah melakukan segala sesuatu samada umum (kulliyyah) mahupun khusus (juz'iyyah) dengan hikmah, maslahah dan rahmat dan tanpa sebarang unsur sia-sia dan main-main..


Perbuatan Allah berhubung dengan perbuatan manusia terbahagi kepada 2:-

  1. perbuatan- diciptakan Allah dan manusia diberikan kebebasan dan pilihan
  2. perbuatan- diciptakan Allah dan manusia tidak diberikan kebebasan dan pilihan. Ia bersifat mutlak dan hakiki..Jadi, tugas kita sebagai seorang hambaNya, mencari hikmah itu di samping sentiasa menanamkan kesabaran dan sentiasa bersyukur di atas perkara yg berlaku..
~http://zahrahdetigris.blogspot.com~

0 ulasan: